Cover
RAPPORT

De omvang van de vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland

voornamelijk vanuit het perspectief van de Nederlandse financiële sector.

De vastgoedsector speelt een belangrijke rol in de Nederlandse economie en is nauw verbonden met de financiële sector. Informatie over de commerciële vastgoedmarkt is echter slechts beperkt en versnipperd aanwezig (DNB, 2015; ESRB, 2015; Füss & Ruf, 2015; Hilbers & Nijskens, 2016; Buitelaar et al., 2016). Het is van belang een overzicht te hebben van de omvang, de structuur en de financiering van vastgoedbeleggingen in Nederland. Hiermee wordt de transparantie van de vastgoedsector vergroot, en het faciliteert het monitoren van ontwikkelingen in de vastgoedsector vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit.

Allereerst is het van belang om te weten hoe groot de markt voor commercieel vastgoed is, om de relevantie van deze markt voor de economie en de financiële sector te bepalen. Daarnaast is er behoefte aan inzicht in de structuur van de vastgoedbeleggingsmarkt: wie belegt in Nederlands vastgoed, en doen ze dit direct of indirect? Beleggers kunnen grofweg in drie categorieën worden opgesplitst: Nederlandse institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen), Nederlandse particuliere beleggers en buitenlandse beleggers. Deze beleggers kunnen zowel direct (in "stenen") als indirect, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen, in vastgoed beleggen. Tot slot is het belangrijk te weten hoe de bancaire financiering van Nederlandse vastgoedbeleggingen zich ontwikkelt, voor de monitoring van bancaire blootstelling aan de risico’s op commerciële vastgoedmarkten.

Dit onderzoek brengt de omvang van de professioneel beheerde beleggingen in Nederlands commercieel vastgoed in kaart, voornamelijk vanuit het perspectief van de Nederlandse financiële sector.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.