Cover
RAPPORT

Btw op grensoverschrijdende digitale diensten

Handhaving door de Belastingdienst

De groei van  e-commerce  betekent tegelijkertijd een risico voor de heffing van btw. Wij hebben onderzocht  in hoeverre de Belastingdienst sinds 2015 heeft gehandhaafd op de naleving van de btw-verplichtingen bij grensoverschrijdende levering van digitale diensten (zoals films, games, gegevensopslag). Sinds dat jaar kunnen ondernemingen voor de omzetbelasting hierover  terecht bij  één loket, het ‘Mini-One-Stop-Shopsysteem’.  In 2021 wordt dit systeem uitgebreid met goederen. Hierdoor zal het financieel belang dat met btw-heffing is gemoeid en dus ook het belang van handhaving flink groeien.

Handhaving op naleving van btw-verplichtingen bij grensoverschrijdende dienstverlening moet versterkt worden
Uit het onderzoek blijkt dat er tekortkomingen zijn. De conclusie is dan ook dat de Belastingdienst de handhaving op de naleving van btw-verplichtingen bij grensoverschrijdende digitale dienstverlening moet versterken. De snel voortschrijdende internationalisering van de economie en de uitbreiding van het ‘Mini-One-Stop-Shopsysteem’  in 2021 maken dat noodzakelijk. Dit stelt de Belastingdienst voor een grote uitdaging.

Wat zijn onze aanbevelingen?
De Belastingdienst kan de handhaving op de naleving van btw-verplichtingen versterken door:

  • het ‘Mini-One-Stop-Shopsysteem’ beter in te richten
  • signalen uit te wisselen met andere EU-lidstaten
  • risicoanalyses te maken
  • onderzoek op internet te doen om ontduiking op te sporen
  • initiatief te nemen om de samenwerking met EU-belastingdiensten te verbeteren.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.