Cover
RAPPORT

Toezicht in Transitie

AFM agenda 2019

'Supermarkten die een zwangerschap kunnen signaleren nog voordat de aanstaande moeder het weet, banken die een relatiecrisis kunnen identificeren en verzekeraars die consumenten weigeren op basis van gedrag. Voorbeelden van hoe big data en het gebruik van artificiële intelligentie (AI) technieken tot (maatschappelijke) discussie kan leiden.

Maatschappelijke functie verzekeraars
In commerciële sectoren als de reisbranche is het al normaal om zoekgedrag te gebruiken om bijvoorbeeld de optimale prijs te bepalen. Verzekeraars gebruiken data en AI ook, alleen hebben zij – naast commerciële belangen – ook een maatschappelijke functie: het aanbieden van producten in het belang van en bereikbaar voor de consument. Dat brengt een andere verantwoordelijkheid met zich mee. Verzekeraars moeten zichzelf daarbij vragen stellen. Zijn we ons bewust van de risico’s van de gebruikte technologie? Kunnen we uitleggen hoe het algoritme werkt? Weten we wat de effecten van de uitkomsten zijn? En hoe sluiten deze aan bij het moreel kompas van de organisatie? 

Begrip van data en AI-technieken
Om meer kennis te verzamelen over hoe verzekeraars nu écht omgaan met data en AI hebben de AFM en DNB gezamenlijk een verkenning opgezet. Met behulp van gesprekken met vooraanstaande wetenschappers en data science consultancybureaus hebben we ons begrip van de mogelijkheden en beperkingen van data en diverse AI-technieken vergroot. En we zijn in gesprek gegaan met de hoofdverantwoordelijken van data science teams binnen verzekeraars. Dat gaf een beeld van hoe zij kijken naar de ontwikkelingen, toepassingen, kansen en risico’s. De eerste inzichten uit deze gesprekken zijn getoetst bij de bestuurders van de betrokken verzekeraars. 

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.