Cover
RAPPORT

Werkloosheid blijft langzaam dalen

Er blijven langzaam banen bijkomen.

Werkloosheid blijft langzaam dalen

- De werkloosheid is sinds begin 2014 langzamer gedaald dan in vorige herstelperiodes. Dat komt vooral door de gematigder economische groei, waardoor er minder banen worden gecreëerd.

- We verwachten dat de banengroei bescheiden blijft door de relatief matige economische groei in 2016 en 2017. Dat remt de werkloosheidsdaling af.

- Bovendien wordt de daling wat afgeremd door nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Die nieuwkomers komen uit het onbenutte arbeidspotentieel, dat in de voorbije tien jaar sterk is toegenomen.

Samengevat: daling werkloosheid blijft bescheiden

Als de economie in 2016 en 2017 het door ons geraamde groeitempo haalt, blijven er banen bijkomen. Het zullen er echter minder zijn dan in vorige herstelperiodes doordat de economische groei nu lager is. Omdat de economie in 2017 waarschijnlijk iets harder groeit dan dit jaar kan ook de banengroei dan wat hoger uitvallen. Maar dat zal niet volledig zichtbaar worden in een daling van de werkloosheid. Op een gegeven moment zullen immers door de aanzuigende werking meer mensen de hoop vatten dat zij een baan kunnen vinden en zich aanbieden. Dat zal de afname van de werkloosheid wat afremmen – vermoedelijk vooral volgend jaar. Überhaupt is er een sterk gegroeid (onbenut of onderbenut) potentieel aan personen dat tot de arbeidsmarkt zou kunnen toetreden.

We gaan er daarom van uit dat de daling van de werkloosheid ook in 2016 en 2017 achterblijft bij het herstel dat we voorheen zagen. We verwachten dat de werkloosheid langzaam daalt van 6,6% eind 2015 naar ongeveer 6% eind 2017. In doorsnee blijft de arbeidsmarkt dus nog vrij ruim. Mogelijk gevolg daarvan is dat de loonstijgingen eveneens beperkt blijven.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.