Cover
RAPPORT

Visie op Accountantskantoren

• Roep om transparantie leidt tot margedruk • Voor autonome groei wordt uitgeweken naar advisering • Om imago te verbeteren moet kwaliteit audit omhoog

 

Onze visie

De economie in Nederland herstelt zich wat gunstig is voor de vraag naar accountantsdiensten. Klanten blijven echter kritisch kijken naar de toegevoegde waarde en tarieven van accountants. Dit zorgt voor een permanente druk op de marges. Per saldo gaat ABN AMRO uit van een beperkte stijging van de omzet op de korte termijn.

Het proces van productiviteitsverhoging zet door. Dit kan ook worden bereikt door het vaker aanboren van netwerken van zelfstandige professionals. Hierdoor kunnen seizoenspieken worden opgevangen, terwijl voor de overige periodes de organisatie ‘lean’ blijft. Wel moet er een modus worden gevonden om flexibele krachten te binden en hun competenties te onderhouden.

Het pad van adviesverlening is niet makkelijk. De concurrentie met gespecialiseerde adviesbureaus is intensief en schaalgrootte wordt bij adviesverlening steeds belangrijker. Meer advisering vergt ook de nodige investering in competenties van de accountant. Kennis van de sector, een proactieve houding, analysevaardigheid, empathisch vermogen en ‘intimacy’ moeten goed ontwikkeld zijn om met succes tot de adviesmarkt toe te treden.

De kwaliteit van de auditpraktijk moet topprioriteit krijgen. Een kritische instelling en onafhankelijkheid zijn de basisvoorwaarden. Daarnaast mag de druk op de tarieven het leveren van kwaliteit niet in de weg staan. Voor het imago van de accountants is het een goede zaak dat zij in toenemende mate meer informatie zijn gaan geven over risicopunten die bij de controle van beursgenoteerde bedrijven naar boven komen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.