Cover
RAPPORT

Sparen: sober en safe

De spaarder is een bekende Nederlander geworden.

Bescheiden groei en lage inflatie kenmerken huidige conjunctuur. De marktrente is en blijft laag, maar daalt vermoedelijk niet verder. Negatieve spaarrentes zijn onwaarschijnlijk. Sparen is een evenwichtige keus.

De spaarder is een bekende Nederlander geworden. Soms wordt hij, of zij, neergezet als een gekweld mens, soms als een slachtoffer en soms als een dwaas. Waar doet ie het voor? Allemaal onzin. Sparen is ondanks de lage rente een verstandige, evenwichtige keus. Dat leggen we graag uit.

‘Sober en safe’ hebben we deze keer als titel gekozen. Dat u de rentevergoeding sober vindt, hoeft geen uitleg. Zeker wie al lange tijd spaart, is anders gewend. We hebben vorig jaar uitgelegd dat de spaarrentes op het eerste gezicht bescheiden zijn (zie ‘Sparen, niet wat het lijkt’, https://insights.abnamro.nl). Onze stelling was toen dat het meevalt als je de zeer lage inflatie meeweegt en ook als je naar de rentes in ons omringende landen kijkt. Nu, een jaar later, is er wat dat betreft niks veranderd. De inflatie is nog steeds heel laag en dat geldt ook voor de spaarrentes in Duitsland en België.

Tekenend in dit verband is dat de spaarrekening nog altijd populair is. En van slingers op aandelenmarkten wordt een mens ook niet altijd vrolijk. De AEX eindigde vorig jaar op 446, maar was anderhalve maand later op 382 aanbeland. De gedachte dat als je spaart de hoofdsom in elk geval veilig is, kan heel rustgevend zijn. Alleen dat is al een goede reden om voor sparen te kiezen. Er zijn nog wel meer redenen. Die zullen samenhangen met uw persoonlijke situatie: met uw spaardoel, uw risicoperceptie en liquiditeitsplaatje. Voor wie een buffer wil zonder kopzorgen is de spaarrekening een sobere, maar ook safe oplossing. En dus een evenwichtige keus.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.