Cover
PUBLICATIE

Economic Crime Survey Nederland 2014/2015 - deel 3

Organisatiecultuur en economische criminaliteit

De publicatie 'Organisatiecultuur en economische criminaliteit' maakt onderdeel uit van de drieluik Economic Crime Survey 2014/2015. In deze laatste publicatie gaan we dieper in op de volgende onderwerpen: een criminogene organisatiecultuur; toon aan de top; target- en bonuscultuur en beschrijven we de eventuele verbanden tussen deze onderwerpen en economische criminaliteit binnen Nederlandse organisaties.

De opvallendste bevindingen zijn:

  • Wanneer gebrekkig toezicht, een aantrekkelijke buit en een gemotiveerde dader binnen een organisatie samenkomen, kan men spreken van een criminogene cultuur en is de verwachting dat ongewenst gedrag zich zal voordoen. De experts beamen dit in het onderzoek. Bovendien worden hoog criminogene organisaties relatief vaker geconfronteerd met daders die werken binnen de onderneming. De maatregelen die organisaties treffen, lijken voornamelijk gericht op verscherping van het toezicht. Opvallend genoeg lijken juist de andere twee elementen (de aantrekkelijkheid van het doelwit en de moraliteit van het personeel) een goede verklaring te bieden voor economische criminaliteit.
  • Leidinggevenden vormen binnen de werksituatie de belangrijkste autoriteit. Het is daarom niet verwonderlijk dat medewerkers nadrukkelijk letten op het gedrag en de uitingen van de leidinggevenden. Daarmee kunnen leidinggevenden een belangrijke invloed uitoefenen op de werksatisfactie, de motivatie en de productiviteit van de medewerkers, zowel in positieve als in negatieve zin.
  • Targets en bonussen worden doorgaans door bedrijven ingezet om betere resultaten te bewerkstelligen. Maar dit systeem kan ook leiden tot het leveren van perverse prikkels. In dit onderzoek wordt een redelijk sterk verband gevonden tussen de target en-bonuscultuur en economische criminaliteit (voornamelijk diefstal, fraude en corruptie). Met name eigen werknemers en leidinggevenden lijken zich vaker in te laten met norm overschrijdend gedrag. Over de causaliteit van dit verband kunnen (gezien de aard van het onderzoek) echter geen uitspraken worden gedaan.
logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.