Cover
PUBLICATIE

Toekomst arbeidsmarkt en pensioen

Rapport door Netspar

Het nieuwe pensioenstelsel dat rond 2026 ingaat, sluit beter aan bij de arbeidsmarkt dan voorheen. Maar lager opgeleiden, moeders met kleine banen, migranten, mensen die herhaalbare taken uitvoeren en werknemers met zware beroepen lopen risico. Dat blijkt uit een Netspar-verkenning voor de langere termijn. Een van de risico’s vormt het uitblijven van investeringen in een leven lang leren. Werkenden kunnen de kosten vaak niet zelf dragen of kijken niet zo ver naar de toekomst. En werkgevers willen mogelijk niet investeren omdat hun werknemers vaak van baan wisselen en het een werkgever dus weinig oplevert. De overheid en de sociale partners kunnen het marktfalen oplossen.

Deze studie bespreekt de betekenis van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor toekomstige pensioenen en pensioeninstituties in Nederland. We vatten pensioen hierbij breed op: het gaat zowel om het financiële kapitaal – de pensioenopbouw – als het menselijke kapitaal. Het menselijke kapitaal is het verdienvermogen uit arbeid. Dat mensen tot aan hun pensioen succesvol kunnen deelnemen aan het arbeidsproces is een (noodzakelijke) voorwaarde om pensioen op te bouwen. Onderhoud van menselijk kapitaal wordt belangrijker naarmate we in de toekomst langer leven en dus ook langer actief (moeten) blijven op een dynamische arbeidsmarkt.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.