Cover
PUBLICATIE

Modern werkgeverschap in relatie tot pensioen

Onderzoek door Achmea en Netspar

Daphne de Kluis, lid Raad van Bestuur van Achmea: "De veranderingen die op stapel staan in de pensioenwereld raken ook het HR-beleid en werkgeverschap. Het is goed om daar bewust van te zijn en op tijd voor te bereiden op de veranderingen die eraan komen. Kennis delen en erover in gesprek gaan kan daarbij helpen."

Door de aandacht voor duurzame inzetbaarheid heeft het pensioenakkoord ook invloed op het HR-beleid in bredere zin. Achmea deed samen met Netspar onderzoek naar modern werkgeverschap en pensioen en ging in gesprek met grootzakelijk Nederland.

Modern werkgeverschap gaat niet zozeer over geld, maar vooral over ‘zachte’ aspecten

Opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat werkgevers het vaakst kiezen voor de wat zachtere instrumenten om modern werkgeverschap te definiëren. De meest gekozen optie is de balans tussen werk en privé, gevolgd door een actief duurzaam inzetbaarheidsbeleid en eigen regie onder werknemers.

Werkgevers zien opleidingen (nog) niet als instrument om duurzame inzetbaarheid te vergroten

Opleidingsfaciliteiten spelen verrassend genoeg een zeer beperkte rol in het modern werkgeverschap, terwijl de overheid juist hierop wil inzetten en wetenschappelijke literatuur aantoont dat dit erg effectief is.

De meerderheid van de werkgevers heeft nog geen voorkeur tussen een van beide toekomstige pensioenregelingen

De meerderheid van de werkgevers weet nog niet welk van beide toekomstige pensioenregelingen ze kiezen. Indien ze wel hebben gekozen,  dan beide nieuwe regelingen even vaak. Wat opvalt is dat de meerderheid van werkgevers die kiezen voor een solidair contract participeren in een verplicht Bedrijfstakpensioenfonds. Dat valt op omdat die werkgevers zelf die keuze niet kunnen maken.

Webinar Modern werkgeverschap en pensioen

Tijdens een onlangs gehouden webinar werd het onderzoeksrapport "Modern werkgeverschap en pensioen" overhandigd aan Wouter Koolmees. Als kartrekker van het nieuwe pensioenakkoord ging hij hierover in gesprek met de tafelgasten. Behalve over duurzame inzetbaarheid werd ook gesproken over de keuze door werkgevers voor de pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel. Hoe kijken zij naar de pensioenstelselwijziging? En heeft die wijziging impact op het gevoerde HR-beleid?

"Naast een aantal interessante inzichten, is dit onderzoek goed voor de bewustwording bij veel werkgevers.
Zij moeten echt keuzes gaan maken en aan de slag met het pensioenakkoord." --- Wouter Koolmees

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.