Cover
PUBLICATIE

Investor Memory

Paper: Investor Memory door Katrin Gödker, Peiran Jiao, Paul Smeets (UM)

GEHEUGEN SCHETST TE POSITIEF BEELD VAN IN HET VERLEDEN BEHAALDE RESULTATEN

Interview met Paul Smeets (Maastricht University)

Bij de vorming van financiële beslissingen, blijkt het geheugen je vaak een té positief beeld van het verleden voor te spiegelen. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Smeets e.a. (UM). “Het geheugen blijkt geen goede raadgever. In het geval van onze studie zien we dat mensen in het verleden behaalde beleggingsresultaten stelselmatig te rooskleurig inschatten op basis van hun herinnering. En dat heeft effect op de beleggingskeuzes die ze in de toekomst maken.”

“We leren allemaal van onze ervaringen, maar herinneringen kunnen selectief en vervormd zijn”, vervolgt Smeets. “In ons experiment vroegen we mensen naar hun eerder behaalde beleggingsresultaten. Zij bleken hun behaalde resultaat stelselmatig veel positiever in te schatten en maakten meer fouten dan de niet-beleggers. Dat blijkt deels aangedreven door selectief geheugen: beleggers onthouden hun goede rendementen en vergeten de slechte.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.