Cover
PUBLICATIE

COVID-19 virus en IT risico’s: "Durf in ondenkbare scenario’s te denken om IT risico’s te beheersen"

Long read

Het tijdig inspelen op de gevolgen van het COVID-19 virus is al lastig genoeg en als je dan de onderlinge relaties niet scherp hebt wordt het tijdig en juist ingrijpen niet gemakkelijker. Steeds meer bedrijven zijn in staat om in risico's te denken, maar het daadwerkelijk omzetten in een plan blijkt lastig doordat risico's ook elkaar beïnvloeden. In de praktijk zien wij dat de risico's, hun onderlinge relaties en impact bij de meeste bedrijven niet in kaart zijn gebracht. Ben je niet al te laat om deze afhankelijkheden in kaart te brengen? Wij denken van niet. Er komt nog steeds van alles op bedrijven af en deze crisis is nog niet over. In deze blog beschrijven wij de effecten en risico's op IT systemen.

Het is tijd om met een frisse blik naar IT risico's te kijken en durf daarbij het ondenkbare te denken. Wat als bijvoorbeeld de helft van de wereldbevolking ziek wordt en mogendheden daarvan gebruik gaan maken met behulp van bijvoorbeeld cyberaanvallen? Voor IT betekent dit dat het noodzakelijk is om correlaties te zien tussen de verschillende elementen. Binnen het IT domein zijn risico's met elkaar verbonden. Dit kan als gevolg hebben dat getroffen beheersingsmaatregelen (om risico's af te dekken) leiden tot nieuwe risico's. Bijvoorbeeld als vanwege de continuïteit van werkzaamheden (bijvoorbeeld door ziekte) toegangsrechten tot data en systemen voor medewerkers uitgebreid worden, er een nieuw risico ontstaat dat deze medewerkers te ruime toegangsrechten krijgen, waar misbruik van gemaakt kan worden. Welke risico's zien we op dit moment?

Lees verder >>

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.