Cover
PUBLICATIE

Analyse van de Nederlandse Verzekeringsmarkt 2019

Publicatie door KPMG

Ook dit jaar heeft KPMG de jaarlijkse analyse van de Nederlandse verzekeringsmarkt uitgevoerd, op basis van de door DNB gepubliceerde data over 2019. In het algemeen is er een verdere consolidatie in de markt zichtbaar door de daling van het aantal verzekeraars dat in Nederland onder toezicht staat van DNB. Dit wordt mede veroorzaakt door de juridische fusie tussen Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd en de overname van VIVAT door Nationale-Nederlanden.

Over de verschillende segmenten (Leven, Zorg en Schade) is een verdere stijging in het premievolume zichtbaar, al is hier voor Leven op totaalniveau een trendbreuk zichtbaar. Voor Zorg specifiek is er een toename in zowel de premies als de schadelast zichtbaar. Ondanks het feit dat er in de cijfers van 2019 nog geen COVID-kosten zijn meegenomen, hebben de zorgverzekeraars als geheel een groter deel van hun reserves ingezet ten opzichte van 2018. De betaalbaarheid van de zorg blijft een voortdurend aandachtsgebied voor de zorgverzekeraars, zorgaanbieders en de Nederlands overheid.

Naast de analyse van de cijfermatige ontwikkeling heeft KPMG dit jaar ook een outlook naar de toekomst opgenomen. Wat staat verzekeraars komende jaren te wachten, welke risico’s komen op hen af en welke ontwikkelingen gaan er naar alle waarschijnlijkheid komen? Onderwerpen als de impact van COVID, wijzigingen in wetgeving, de energie- en klimaattransitie, maar ook risicoverevening bij zorgverzekeraars en de te hanteren rekenrente voor letselschades worden beschouwd. Kortom, naast een rapportage over de jaarlijkse cijfermatige analyse geeft KPMG hiermee ook een outlook naar de toekomst.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.