Cover
PUBLICATIE

Werkloosheid gaat oplopen in 2020

Dutch Economy Chart Book: Nederlandse arbeidsmarkt heeft haar top bereikt

De werkgelegenheid in Nederland bevindt zich nog op recordhoogte. Nu de hoogconjunctuur op haar eind loopt, zal de vraag naar personeel langzaamaan kracht verliezen, terwijl de stijging van het aantal werkwillenden dit jaar sterk blijft.

Het Chart Book

Al met al verwacht het ING Economisch Bureau aan het eind van dit jaar een lichte stijging van de werkloosheid naar 3,5% tegenover 3,0% in januari. Ondanks dat het aantal werkwillenden recent al een record liet noteren, kan het arbeidsaanbod ook de komende jaren nog verder omhoog. Nog ruim 200.000 mensen zijn naar verwachting structureel beschikbaar om dan de arbeidsmarkt te betreden. Dit en meer blijkt uit de nieuwe editie van het Dutch Economy Chart Book.

Nederlandse arbeidsmarkt breekt record na record

De Nederlandse arbeidsmarkt breekt record na record. De werkgelegenheid blijft maar toenemen. Nooit eerder werd er zoveel gewerkt, gemeten in aantallen uren, banen of mensen. Meer dan 9 miljoen mensen (van 15 tot 75 jaar) zijn aan het werk. Ook het aantal vacatures staat met 291.000 op recordhoogte en de werkloosheid van 3% in januari 2020 zit dicht op een absoluut laagterecord. Werkenden profiteren hiervan: meer mensen hebben een vast contract, het aandeel uitzendwerk neemt af en cao-lonen accelereren.

Afzwakking van de personeelsvraag in zicht

Marcel Klok, macro-econoom bij ING: “Dat het nu zo goed gaat op de arbeidsmarkt betekent automatisch dat het de komende tijd nauwelijks nog beter kan gaan. De werkloosheid is nu zo extreem laag dat die moeilijk verder kan dalen.” Bovendien wijzen vooruitkijkende indicatoren op minder druk op de arbeidsmarkt. Zo is bijvoorbeeld het aandeel bedrijven dat personeelstekorten als productiebelemmering ervaart de afgelopen kwartalen gedaald van 25,3% naar 22,8%.

Lees verder >>

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.