Cover
PUBLICATIE

Een vijfde van de economie ligt stil in april en mei

Longread sceanrio's

Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.

In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’. Daarbij schatten we dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. De economie krimpt in 2020 met circa 6 tot 8% ten opzichte van vorig jaar. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen zich later manifesteren. In een alternatief scenario waarin het virus in de herfst terugkomt duurt het zeker tot eind 2021 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van het niveau van voor de coronacrisis.

Circa een vijfde van de economie staat nu stil

Het zijn nu nog vooral de horeca, detailhandel-non-food en de uitzendbranche die getroffen worden door een enorme beperking van de productie. Naar schatting ligt momenteel een vijfde van de economie stil. Het is te vroeg om een exacte cijfermatige economische verwachting te geven van het effect het covid-19 virus op de Nederlandse economie. Dat de impact negatief en groot is staat echter buiten kijf.

Lees verder >>

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.