Cover
PUBLICATIE

Women in Business report 2020

Rapport
 • Wereldwijd is percentage vrouwen in senior functies gelijk gebleven (29%) .
 • 20% procent van de CEO’s wereldwijd is vrouw.
 • Aandeel vrouwen in managementfuncties in Nederland is 30 procent (28% in 2019)
 • In Nederland heeft 87 procent van de bedrijven tenminste één vrouw in een leidinggevende positie. 

Alphen aan den Rijn, 6 maart 2020 – Het aantal vrouwen in leidinggevende posities wereldwijd is dit jaar gelijk gebleven. Het totaal aandeel vrouwen in managementteams is blijven steken op 29 procent, aldus het jaarlijkse ‘Women in business’ rapport van Grant Thornton International Ltd. over vrouwen in het bedrijfsleven. Nederland zit met 30 procent iets boven dit gemiddelde, en is op de internationale ranglijst weliswaar één plaats gestegen naar een nog steeds magere 19e positie. Het rapport van Grant Thornton verschijnt in aanloop naar Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart.

Een ruime drie kwart van de bedrijven in het middenbedrijf wereldwijd (78%) werkt actief aan het wegnemen van belemmeringen voor gendergelijkheid op hogere niveaus, volgens het meest recente onderzoek van Grant Thornton's International Business Report ‘Women in business’.

Verandering kost tijd 

Het aantal bedrijven dat aan de basis ligt van initiatieven, zoals het waarborgen van ontwikkelingsmogelijkheden (34%), het creëren van een inclusieve cultuur (34%) en flexibel werken (31%), is gestegen. De vooruitgang op het gebied van de vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende functies is echter tot stilstand gekomen. Wereldwijd hebben op dit moment vrouwen 29% van de hogere leidinggevende posities in handen - hetzelfde percentage als vorig jaar. Dat komt omdat het tijd kost voordat de genomen acties tot resultaten leiden. De Nederlandse deelnemers laten overigens een lichte stijging zien van 28% naar 30% in 2020.

Meten is weten

Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven in het middensegment van de markt bewust bezig zijn met het stimuleren van gelijkheid. Naarmate de initiatieven worden verankerd en resultaten zichtbaar worden kunnen de markten de komende jaren meer vrouwen in leidinggevende posities verwachten.

Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton zegt: “Het helpt als je KPI’s (Key Performance Indicators) bepaalt op het gebied van diversiteit zoals  ‘aantal of percentage vrouwen in de organisatie en in senior management posities’ of ‘gemiddeld salaris voor senior management per sexe’ maar ook ‘gemiddeld verloop onder mannen vs. vrouwen’. Daarnaast zijn er acties die je kunt nemen ter bevordering van vrouwen aan de top zoals ‘het aanbieden van mentoring en coaching’. Maar bovenal ben ik voorstander dat de bestuurder van de organisatie zich uitspreekt over zijn/haar achtergrond (incl. uitdagingen) naar de top, vrouwen vraagt waarom ze bij het bedrijf werken en wat er volgens hen kan verbeteren, die zich openlijk uitspreekt over de waarde van diversiteit voor de organisatie en collega's vraagt om rolmodel te zijn.“

Acties in Nederland

Het rapport toont aan dat de volgende gemeenschappelijke initiatieven in Nederland ontplooit worden ter bevordering van vrouwen in het senior management:

 • Onbewuste vooringenomenheidstraining 11%  (wereldwijd 21%),
 • Mentoring / coaching 14% (wereldwijd 26%)
 • Genderquota 14% (wereldwijd 22%)
 • Herziening van recruitmentprocessen 19% (wereldwijd 26%)
 • Beloning voor het senior management gekoppeld aan genderdoelstellingen 22% (wereldwijd 23%)
 • Het waarborgen van gelijke toegang tot ontwikkelingsmogelijkheden 23% (wereldwijd 34%)
 • Het creëren van een inclusieve cultuur 32% (wereldwijd 34%)
 • Flexibel werken mogelijk maken 34% (wereldwijd 31%)

Wilt u het hele rapport lezen?

Download het Women in business rapport 2020

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.