Cover
PUBLICATIE

Digitale transformatie een uitdaging

Gisteren, nu of morgen?

Waarom deze titel?

• Uit onze commissarissen benchmarkonderzoeken is gebleken dat ICT-kennis, in de loop der tijd, de competentie is met overall het hoogste verbeterpercentage van alle onderzochte technische competenties. Dit jaar is digitalisering ook als aparte technische competentie opgenomen. Daarvoor blijkt zelfs een overall verbeterpercentage van 100 procent en in een groot aantal gevallen geldt voor beide competenties zelfs een urgente verbeterwens.
• Qua ambitie behoorde ICT-kennis in al die jaren niet tot de competenties met de hoogste ambities/eisen.
• De brede vraag dit jaar over digitale transformatie op diverse aandachtsgebieden maakt duidelijk dat commissarissen vinden dat hun bedrijf op nagenoeg alle onderzochte gebieden goed moet presteren. Maar zij vinden dat hun bedrijf daar, gezien het zeer hoge verbeterpercentage, bepaald nog niet is.
• Commissarissen aarzelen blijkbaar, ten aanzien van de vraag, of deze competentie in de rvc moet worden opgenomen of dat kan worden volstaan met het inhuren van adviseurs. Bestuurlijke en operationele ervaringen zijn met netwerk in Nederland nog steeds (te) dominante selectiecriteria. De vraag is of dat nu nog kan.
• Met het taalgebruik van een bekende Nederlander in het achterhoofd, achten wij het volgende van toepassing op digitale transformatie, digitalisering, et cetera. ‘Als je niet weet wat je mist, weet je niet wat je mist’.
• Gezien de reeds lang geciteerde tekortkomingen op dit gebied, vrezen wij dat de basis voor de huidige problemen op het gebied van onvoldoende ICT-/digitaliseringsbagage gelegen is in het verleden. En dat zelfs nu de ernst van de situatie misschien niet voldoende wordt ingezien. Er zijn zelfs geluiden bij commissarissen dat het zo’n vaart niet zal lopen. De vraag is dan of digitale transformatie morgen een uitdaging is of dat er geen uitdaging meer is. Het is einde oefening.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.