Cover
PUBLICATIE

De rol en toekomst van contant geld

Occasional Studie door De Nederlandsche Bank

Deze studie analyseert enkele fundamentele vragen over de toekomst van contant geld. In de Visie op Betalen 2018-2021 stelt DNB dat het afnemend gebruik van contant geld er toe leidt dat de chartale infrastructuur onder druk komt, wat allerlei vragen over de toekomst van contant geld oproept. Dat contant geld minder wordt gebruikt om mee te betalen was tot voor kort vooral een keuze van de burger, maar de burger wordt sinds de coronacrisis ook steeds vaker gedwongen te pinnen.

De vraag is wat de rol van contant geld is, in welke mate het nog nodig is, en hoe met het dalende gebruik om te gaan. De vraag is ook of de zelfstandigheid van mensen die afhankelijk zijn van contant geld hierdoor in het geding komt en of de weerbaarheid en daarmee de goede werking van het betalingsverkeer vermindert als contant geld niet meer kan functioneren als terugvaloptie voor eventueel uitvallend pinverkeer. Vertrekpunt is het huidige beleid van DNB, dat zich richt op de algemene acceptatie van contant geld, de bereikbaarheid van mogelijkheden voor afstorten en opnemen van contant geld, het waarborgen van de betrouwbaarheid en veiligheid, en het verlagen van de kosten van contant geld.

Deze studie sluit aan op het recente rapport over het standpunt contant geld van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In dit overleg zijn de belangrijkste stakeholders in het betalingsverkeer vertegenwoordigd om bij te dragen aan een maatschappelijk robuust, efficiënt en veilig betalingsverkeer. Voortbouwend op de beschrijving van de chartale ontwikkelingen in dat rapport, richt deze studie zich op het belang van publiek geld, of dat nu in fysieke of digitale vorm is, het belang van de eigenschappen van contant geld, het juridische kader, en de noodzaak om contant geld goed bereikbaar en bruikbaar te houden.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.