Cover
PUBLICATIE

Gezonde overheidsfinanciën en obligatie- schaarste

Nederlandse economie in zicht

Het gaat Nederland voor de wind zonder regering

In deze notitie vatten we eerst de recente ontwikkelingen rond de formatie van een nieuwe regering samen en de mogelijke gevolgen voor de overheidsfinanciën en schetsen we onze macro-economische vooruitzichten. Vervolgens belichten we hoe deze ontwikkelingen uitwerken op de financieringsbehoefte voor 2017 en 2018. Wij denken dat deze waarschijnlijk afneemt door het samenspel van de reeds gunstige vooruitzichten, de vertraagde formatie van een nieuwe coalitieregering en andere technische factoren. Daarbij komt dat de Nederlandse staatsobligatiemarkt volgend jaar naar verwachting sterker zal krimpen dan in enig ander jaar sinds 2000. Deze gunstige factoren bieden volgens ons tegenwicht aan de mogelijke verhoging van het renteverschil tussen Nederlandse en Duitse staatsobligaties wanneer de ECB haar programma van kwantitatieve verruiming gaat verminderen (wij verwachten dat de ECB hiermee begint in januari 2018).

 

Drie scenario’s voor financieringsbehoefte in 2018

De onderstaande grafiek toont drie scenario’s voor de financieringsbehoefte van de Nederlandse Staat in 2018. In scenario A is het per eind 2017 uitstaande saldo geldmarktpapier lager omdat de opbrengst van de verkoop van een belang van 7% in ABN AMRO hierin is verwerkt. De twee andere componenten van de financieringsbehoefte voor 2018 (aflossingen van staatsleningen in 2018 en kassaldo) zijn gelijk aan de officiële raming . In scenario B gaan we ervan uit dat de financieringsbehoefte voor 2018 met nog eens EUR 4 miljard afneemt. Scenario C gaat uit van een nog sterkere afname met EUR 8 miljard (dit is gelijk aan de verbetering van het kassaldo in 2017). Onze raming van de bruto financieringsbehoefte voor 2018 loopt in deze scenario’s uiteen van EUR 63 miljard tot EUR 53 miljard. De financieringsbehoefte voor 2018 is in scenario A iets hoger dan in de oorspronkelijke raming voor 2017 en in scenario B vrijwel gelijk aan de huidige verlaagde prognose voor 2017.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.