Cover
PUBLICATIE

Dekkingsgraden blijvend onder druk

Pensioenmonitor

Onze pensioenfondsen staan onder druk staan door ECB-beleid en doordat de babyboom-generatie nu met pensioen is. Dat zijn althans twee veelgehoorde opvattingen. De eerste opvatting zou steekhoudend zijn als ECB-beleid de blijvende oorzaak van de dalende rente was. De tweede als een geboortegolf een permanente invloed zou hebben op de bevolkingsopbouw.

Invloed ECB overschat

De ‘staframingen’ van de ECB wijzen er volgens ons inderdaad op dat de beleidsrentes nog geruime tijd niet omhoog zullen gaan. Ook verwachten we een uitbreiding van het opkoopprogramma in april. De rente op 10-jaars staatsschuld, het meest relevant voor de dekkingsgraden, blijft daardoor voorlopig negatief. Dat maakt ECB-beleid echter nog niet geschikt om een prognose te doen voor de lange rente in bijvoorbeeld 2030 of 2040. Beleid kan aangepast worden op basis van politieke of conjuncturele ontwikkelingen die we nu nog niet kunnen voorzien. Om een beeld te krijgen van de komende decennia moeten we dus op andere factoren letten. Dat zien we ook terug in de afgelopen decennia...

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.