Cover
PUBLICATIE

IT-branche in beeld

Waar zit de groei?

De IT-branche behoort tot de snelst groeiende branches in Nederland, en is daarnaast een belangrijke facilitator van de digitalisering in andere sectoren. Desondanks is nog weinig data beschikbaar over de grootte en economische impact van bedrijven die in de branche en onderliggende subbranches actief zijn. Onderzoeksbureau Panteia, verrichtte daarom in opdracht van ABN AMRO, onderzoek onder ruim 600 IT-bedrijven. Het rapport ‘IT-branche in beeld’ biedt nieuwe inzichten in de IT-branche door een analyse op basis van het type bedrijven, werkgelegenheid, groeiverwachtingen en belangrijkste activiteiten.

De IT-branche in Nederland telt in totaal ruim 55.000 bedrijven. Het grootste segment bestaat uit softwarebedrijven (54 procent), gevolgd door system integrators en IT-dienstverleners (27 procent), tech- en internetbedrijven (8 procent), hosting- en cloud providers (6 procent), hardware-bedrijven (5 procent) en datacenters (0,5 procent). Internetbedrijven, hosting- en cloud providers en datacenters zijn relatief nieuwe spelers en zijn sterk in opmars. Door de opkomst van cloud houdt al 14 procent van alle bedrijven zich bezig met deze nieuwe vormen van IT. Uit het onderzoek blijkt dat het grootste deel van alle IT’ers – 55 procent – werkzaam is voor softwarebedrijven. Deze branche is bovendien goed voor 41,9 procent van de totale omzet in de IT-markt, gevolgd door hardware-leveranciers (29,8 procent) en system integrators en IT-dienstverleners (15,8 procent). Tech-bedrijven zijn echter het marktsegment waar de komende jaren de meeste groei wordt verwacht.

IT-branche in omvang al groter dan agrarische sector

Naar verwachting blijft de IT-branche ook in de komende jaren groeien. De totale omzetgroei bedroeg in 2018 7,4 procent en ook over de toekomst zijn IT-bedrijven positief. Ruim de helft verwacht in de komende drie jaar een toename of zelfs een sterke omzetstijging. ABN AMRO verwacht in 2019 een groei van 5 procent in 2019 en in 2020 van 4,5 procent. “De IT-branche is in de afgelopen twee decennia sterk gegroeid. De branche kent een grote dynamiek van nieuwe opkomende spelers die nieuwe verdienmodellen introduceren. In de IT-branche zijn op dit moment ruim 200.000 mensen werkzaam die samen goed zijn voor een omzet van in totaal 90,3 miljard euro.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij-video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 25 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.